Tartalom: 

  • SZEZONÁLIS ELŐRE JELZÉS
  • LASSÍTOTT TAVASZI BEZSONGÁS
  • KERÉKPÁR SZABÁLYOK
  • A LÁTSZAT CSAL
  • REFLEKTOR: 13. GOMBUSHO 2019

Gombolyag Hírlevél
Támogassa alapítványunkat adója 1%-ával
Kövessen a Facebook-on is

GOMBOLYAG HÍRLEVÉL 2020

 
 

SZEZONÁLIS ELŐRE JELZÉS

Mint a mellékelt ábra is mutatja, a világjárvány miatt kialakult bizonytalanságban kicsit kezdünk összeroppanni a ránk nehezedő terhektől, pedig még el sem kezdődött a szezon. Így aztán elgondolkodtunk, hogy nevet változtatunk, mert azt hallottuk, hogy teher alatt nő a pálma és szeretnénk a főszezonra létrehozni GombBícset, igaz, hogy kvarchomok nincs nagyon, de giliszta humusz van bőven! A híradásokban is beszámolt róla a Táborfigyelő, hogy az idei változások közt a gyermek táborozásban elsősorban az általános mintegy tíz százalékos áremelkedést jósolták a szakértők és hát a különböző beszállítókkal és szolgáltatókkal történt egyeztetést követően ezt az információt csak megerősíteni tudjuk. Nálunk azonban –még a nyitást megelőzően– néhány hét kivételével szinte betelt a naptár, hiszen a visszatérő vendégeink mellett egy nemzetközi ifjúsági együttműködést is tartunk majd valamint egy esküvői hétvége is szerepel a tervekben. A májusi nagycsaládosok és kistérségi civilek után a pünkösdi hosszú hétvégén várjuk majd a pilisszentiváni sasos delegációt, a szünidőben pedig örömmel üdvözölhetjük majd –a teljesség igénye nélkül– a hajósi iskolásokat, az összművészeti alkatokat vagy épp a Méhecskék utánpótlás focicsapatát. Továbbra is nyújthatnak be pályázatot iskolai közösségek és természetesen várjuk az 50 órás önkéntes szolgálatra jelentkező középiskolásokat is, bármelyik intézménnyel szívesen kötünk erre vonatkozó megállapodást. Persze addig még rengeteg feladat vár ránk a belső körletektől és a kerttől, a focipályán keresztül a csatorna partig, hogy a táborozók már abban a tudatban érkezhessenek meg hozzánk, hogy valójában itt kolbászból van a kerítés, tejjel és mézzel folyik az inámi kánaán, minden fenékig tejfel és kacsalábon forog a tábor, aki nem hiszi, járjon utánam.


 

LASSÍTOTT TAVASZI BEZSONGÁS

Január elején nagy lendülettel vetettük magunkat az újévbe és nagy örömmel értesültünk a hírekből, hogy „2020-ban folytatódik, sőt bővül a Magyar Falu Program” – mondta Gyopáros Alpár verse (remélhetőleg nem elírás törént és tulajdonképpen a terv egy Magyar Faló a trójai mintájára), kimondottan a civil szervezetekre lefordítva ez annyit tesz, hogy létrejön a Falusi Civil Alap, csak kicsit késik. Hű, de jól hangzik, aztán néhány szakemberrel folytatott eszmecserét követően lekonyult a mosolyom, azaz inkább várjuk ki a végét, hogy ebből hogyan lesz majd realitás. Hasonló volt a szituáció, a tavalyi év végén a hírekben még a szilveszterig nem regisztráló szálláshelyeket büntetéssel riogató NTAK azaz Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ ügyében is, mert mint kiderült civil fenntartók nem is tudtak bejelentkezni. Mostanra viszont a feje tetejére állt a világ és csupán arról kaptunk értesítést az MTÜ-től (akiknek a roppant kreatív logója már eleve koronás), hogy ezt a tájékozatót függesszük ki 8 nyelven a táborban, ezzel fogom kezdeni a szezont, nehogy egy véletlenül arra tébláboló kínai túrista csoport, ne tudja mi a teendő, ha az egyik rendetlenül viselkedő utastársuk nem a könyökhajlatába tüsszentett volna. Röviden tehát ezek a legfontosabbak, azaz ha szeretném összefoglalni, tulajdonképpen a semmiről írtam vagy 10 sort.


 

KERÉKPÁR SZABÁLYOK

Jön a tavasz, rengetegen veszik elő a biciklijüket és vágnak neki a környék felfedezésének. A kerékpárok használatának azonban nagyon szigorú szabályai vannak és bizony meg is büntetnek, ha megszegjük a szabályokat. Leggyakrabban az irányváltoztatásra vonatkozó szabályokat szegik meg a bringások illetve amennyiben hiányos a jármű kivilágítása, melynek az alábbi felsorolásból láthatóan egészen komoly követelményei vannak. Egyszer Gombolyagról hazafelé azért büntették meg az egyik ismerősömet, mert papucsban tekert, ami veszélyes üzem. A legkisebb helyszíni bírság 5, a legnagyobb 50 ezer forint, de, ha fél éven belül kétszer büntetnek meg, azaz visszaesőként szabálysértést követünk el, esetleges bírósági jogorvoslat esetén pedig a bírság, akár elérheti a 300 ezer forintot is. A KRESZ alapján a kötelező felszereléseknek meg kell lenni a kerékpáron, ezek pedig a következők:

1. könnyen kezelhető, megbízható kormány (???) (gyorsteszt: forgatható?)
2. 2 egymástól független fékrendszer, mely száraz és nedves időben is megbízható
3. csak csengő hangot adó jelzőberendezés (milyet adhat még? röfög? áriázik?)
4. elöl fehér vagy kadmiumsárga fényszóró, legalább 150 méterre világító helyzetjelző ("elnézést, ha jól látom ez csak 147 méteres")
5. hátra piros fényt adó, legalább 150 méterről látható helyzetjelző lámpa
6. elöl fehér, hátul piros fényvisszaverő háromszög 1-1 darab, vagy akár 2 db hátul, szimmetrikus elhelyezéssel
7. legalább az első keréken, legalább 2db küllőprizma mindkét oldalra működő fényvisszaverővel
8. az első fehér vagy kadmiumsárga és a hátsó lámpa a biciklit hajtó emberen is lehet (kérdezzétek meg az első szembe jövő bringást: elnézést kadmiumsárga küllőprizmával hányadán állunk?)
9. fényvisszaverő mellény viselete kötelező, ha lakott területen kívül úttesten, leállósávon közlekedik

TERJESSZÉTEK, hogy minél többen tudjanak erről! --- szólított fel bennünket az én házam vagy az én hazám elnevezésű portál, melynek a fejlécében található fordított olasz zászló sem vitt bennünket közelebb a megfejtéshez, de köszönjük!


 

A LÁTSZAT CSAL

Ez a címe annak a nemzetközi projektnek, mely az alábbi arckönyves linken látható (sőt szerethető és osztható) módon valóban megkezdődött február derekán a szlovén partner szervezetünknél, ahová már tulajdonképpen hazajárunk: MCT – Trbovlje! És idén nyáron, egy közel egy évtizedes együttműködést követően végre ők is eljutnak majd Gombolyagra, mert Budapestet látják minden évben, de a való világhoz most először lesz szerencséjük a kedves szomszédoknak, ugyanúgy, mint az Észak-Macedón csapatnak, akiket pedig decemberben látogatunk majd meg. Addig pedig felkötjük a nadrágot és belekapaszkodunk a technikákba, ugyanis minden résztvevő országnak 5 képet és 5 rövidfilmet kell létrehozni a címben található tematikában! A magyar csapatban szerencsére olyan Gombolyagot több alkalommal megjárt rutinos versenyzők kaptak helyet, mint Bognár Olivér, Bata Zalán, Galambos Levente, Török Éva és Vajda Boróka akik tehát a kezdeti tapogatózást követően (nem úgy) megkezdték az előkészületeket a tavaszi forgatásra, mert nyáron, a magyar ugaron folytatódik majd a csoportterápia. Tetszik/megosztás itt, köszönjük:https://www.facebook.com/LCD-109595770628000/


 

REFLEKTOR: 13. GOMBUSHO 2019

Tizenharmadik („szerencsétlen”) alkalommal vetettük magunkat az aratás okozta portengerbe, mely természetesen ezúttal sem okozott semmi problémát kisebb, de annál lelkesebb csapatunknak, mert az udvari medencében, a kerti zuhanynál vagy a Szelidi-tó habjaiban lemostuk a gyalázatot. Célkitűzés továbbra is az aktuális BuSho fesztivál arculati elemeinek az elkészítése volt, melynek során ezúttal voltak régi nagy hiányzóink, de szám szerint öten viszont az újoncok, akik a Partiumi Keresztény Egyetemen, munkahelyi társalgóban vagy kollégiumi szobában jutottak hozzá a megfizethetetlen információhoz! Aztán annak rendje és módja szerint az ismerkedési estet követően az aktuális évi Diákfilmszemle szpot forgatással megkezdődött a munka, azaz a szórakozás! Szép sorban születtek a különböző ötletek, így aztán kezdtek megelevenedni a szereplők, felbukkant egy különleges vízi szörny, villámlátogatást tett a táborban a tenisz csillag, Iván Lendül, életre keltek a sakkfigurák, barlangász ereszkedett a kút mélyére, aztán megérkeztek a földönkívüliek és végül -a teljesség igénye nélkül- részt vettünk egy nagyon stresszes tájcsi forgatáson is… Ebből mi fog kisülni? Szerencsére a 15. BuSho fesztiválon kiderült, így aztán már közzé is tehetjük számotokra itt a Mezei moziban!

 
 
AKTUÁLIS TÁBOROK 1% FELAJÁNLÁS