Film-Színház-Muzsika

2012 őszén két alkotó csapat a Gombolyag Alapítvány (www.gombolyag.hu) és a budapesti Szív-kamara Színház és Művészeti Iskola (www.sziv-kamara.hu) együttműködésében művésztanárok, alkotók, szakemberek közreműködésével nyújtotta be azt a TÁMOP-3.2.13-12/1 pályázatot, amely bő egy év várólistás töprengést követően –egyébként akkor is kizárólag a 7 éves uniós ciklus lezárásának és a következőn történő minél nagyobb arányú lehívhatóságnak köszönhetően– révbe ért. A projekt tervezésekor olyan lehetőségeket kívántunk megteremteni, amelyek pozitív módon érinti a diákok szabadidős tevékenységét és a művelődéshez való viszonyát. 

A „Film…Színház…Muzsikálás” program kiemelt célja volt, hogy a kulturális intézmények mind szélesebb körben kapcsolódjanak be a formális oktatásba és szerepük erősödjön meg a kulturális tudás átadásában, a közoktatásban résztvevő gyerekek tanórai és tanórán kívüli nevelésének és oktatásának támogatása által. 

A foglalkozásokat elsősorban tábori formában, de emellett havi-heti szakkörök valamint versenyek, vetélkedők, témanapok formájában terveztük majd valósítottuk meg. Az alábbiakban a Gombolyag Alapítvány által koordinált filmes táborokból ollóztunk össze egy kis ízelítőt.

 

SZAKMAI VEZETŐK: MESTER ÁKOS, OPERATŐR/VÁGÓ

1995 - 2003 kétnyelvű gimnáziumi érettségi (német-magyar) gimnáziumi alapoktatás, angol szóbeli és írásbeli érettségi, latin érettségi, Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium (Ausztria)
2003. október 01. - 2004. június: 52 1842 02. azonosító számú MOZGÓKÉPGYÁRTÓ, VIDEOMŰSOR-KÉSZÍTŐ szakképesítés Film- és videotechnika, kamerahasználat, világítási és hangtechnikai alapismeretek, produceri ismeretek, dramaturgia, POLIFILM (középfokú OKJ-s)
2004. augusztus - 2006. október, adásrendező-operatőr-vágó, Kerületi hír- és magazinműsorok gyártása.
2006. január 01. → szabadúszó vágó, operatőr
2007. január 07. - 2009. január 03. vágó A STÍLUS c. életmód és divat magazin vágása, hangfelvételek
2008. május 01. - 2008. augusztus 30. rendező-operatőr-vágó, AZ ÖTTUSA MÓDSZERTANI FILMSOROZAT megszervezése, lebonyolítása, az utómunkálatok és a dvd elkészítése.
2007. január - 2009. május operatőr-vágó, A MAGYAR TELEVÍZIÓ műsorán futó BABATÉVÉ, GYERMEK ÉLET CÍMŰ magazin, valamint a GÉNIUSZ CÍMŰ TUDOMÁNYOS MAGAZIN MŰSOR operatőri és utómunkálatai.
2009. február, A BAKÓDOLVA c. táncest felvételének rendezése, felvétele, vágása, dvd készítése
2006. 06. → operatőr, PR, és referenciafilmek, reklámfilmek, werkfilmek felvétele

 

SIMONYI BALÁZS (Budapest, 1980) – filmkészítő, fotográfus

2001-től          Nisimasa Europe – fiatal európai filmesek szervezetének tagja
2002-től          újságíróként dolgozik a Filmkultúra, Film.hu, FotoVideo, Filmvilág lapokba
1998-2006      ELTE BTK: filmelmélet-filmtörténet – magyar - esztétika szakok
2006-tól          ELTE BTK: esztétika doktori iskola, PhD-hallgató
2007-2008      vendégtanár, Sapientia Tudományegyetem (Kolozsvár), Film és Fotó szak
2008, 2010, 2012 Magyar Sajtófotó-pályázatokon I., II. és III. díjak (Természet-, Társadalomábrázolás-, Képriport- és Sport- kategóriákban)
2008                Cannes-i Filmfesztivál meghívás (Semaine de la Critique-szekció)
2008, 2009, 2010 háromszor kapja meg a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat
2009-től          a kulturális-szórakoztató havi periodika, a UNIT magazin főszerkesztője
2010-ben        az összes addigi rövidfilmjét és dokumentumfilmjét levetíti az MTV és a DUNA TV
2010                a Deutsche Welle dokumentumfilmes ösztöndíjával Afrikában forgat riportfilmeket
2011                a Budapest Galéria képzőművészeti ösztöndíja
2011-2012      Finale c. rövidfilmjét meghívták mintegy 70 kiemelt nemzetközi fesztiválra (Varsó, Vancouver, Clermont-Ferrand, Szöul, St. Louis, stb.), és az Operatőrök világfesztiválján a legjobb rövidfilm díját nyerte el.
 

Június 16-20. LÁSS, NE CSAK NÉZZ --- HAJÓS

BESZÁMOLÓ

A hajósi általános iskola 22 diákja és 2 pedagógusa vett részt a gombolyagi táborban. Felejthetetlen 5 napot töltöttünk el Gábeli Tamásnak és csapatának köszönhetően. A tábor elhelyezkedéséből adódóan teljes szabadságot élveztünk! A hatalmas udvaron izgalmas foci- és röpi meccseket játszottunk, vagy éppen a mászóka-várban kerestünk nyugalmat. De legvonzóbb a játékok közt a csocsó volt, reggeltől estig mindig akadtak küzdő párok. A focirajongók nagy örömére kivetítőn nézhettük meg a VB aktuális meccseit. Utolsó este a hangulatos tábortűz mellett vidám dalokat énekeltünk. Az ellátás (reggeli, ebéd, vacsora) minősége és mennyisége is kifogástalan volt. Az étkezések lebonyolításában (mosogatás!) nagy segítségünkre volt Katalin, akinek külön köszönjük ezt! Mivel „filmes” táborról van szó, természetesen szakmai programokon is részt vettünk. A filmezés rejtelmeibe igazi szakértők, Tamás és Mester Ákos vezettek be minket. Készült mindenkivel egy rövid kis interjú az első napon. Másnap rövidfilmeket néztünk és „elemeztünk”. Ezen a délután a gyerekek már önállóan is forgathattak. A fő attrakció azonban a közös filmforgatás volt. Előző nap létrejött a stáb, megszületett a forgatókönyv a gyerekek ötlete alapján. Megtapasztalhattuk, mekkora háttérmunkát, hány és hány újrafelvételt kíván egy mindössze 10 perces alkotás! De megérte! Remek csapatmunkával igazán jó produkció jött létre! Köszönjük! A gyerekek és a magam nevében is köszönetet mondok mindazoknak, akik nélkül ez a tábor nem jött volna létre! KÖSZÖNÖM!

Hirthné Umenhoffer Katalin, tanárnő


SZAKMAI

A hajósi általános iskola 5 napos nyári táborában a 22 résztvevő közreműködésével elkészült az Elveszett barátság című kisjátékfilm. Ahhoz, hogy ez a majd 10 perces alkotás létrejöhessen, szükséges volt a gyerekek aktív részvétele a napi 2 filmes foglalkozáson, valamint a kellő motiváció, hogy történetmesélésre szánják el magukat. A tábor elején, gyors felmérésként egy-egy interjút készítettem a gyerekekkel, ahol esélyt kaptak arra, hogy bemutatkozzanak, magukról meséljenek. A felvételek a hét során aztán feledésbe merültek, de a búcsúnapon levetítésre kerültek, és jól szórakoztak magukon a szereplők. Érdekes megfigyelés (korábbi táborok alkalmával szerzett tapasztalatok) hogy már a hét elejéhez képest érezni a felvételeken megszólaló gyerekek fejlődését. A tábor végére sokkal jobban megnyíltak a kamerának, ezt az általuk, velük készített kisfilm bizonyítja a legjobban. Ugyancsak a tábor első napjaiban lehetőséget kaptak kis csoportokban, hogy egyszerű, „kamerában vágott” kis etűdöket készítsenek. Fontos, hogy ez még az elméleti oktatások, közös beszélgetések előtt történik. Itt saját vizuális élményeikre hagyatkozva készítettek mozit. Ezután kezdődött az a tömör kiselőadás sorozat, mely a narratív filmről, játékfilmes műfajokról, és a mozgóképi nyelv alapjairól szólt. Közös beszélgetések során megtapasztaltam a filmes fogyasztási szokásaikat, és ha tehettem, példákként általuk kedvelt, ismert filmjeiből idéztem. A kis csoportoknak aztán filmötleteket kellett prezentálniuk, és a többiek szavazhattak, melyikből legyen valódi film. Hosszas tanakodás, szavazatszámlálás és a két kísérőtanár korteskedése után a még cím nélküli, A Pál utcai fiúk cselekményére hasonlító alkotás bizonyult a legjobbnak. Ezután stábot alakítottunk, és a rendező, forgatókönyvíró, operatőr triumvirátus vezetésemmel kidolgozott egy, a párbeszédeket is tartalmazó technikai forgatókönyvet. A forgatás kemény óráit fegyelemmel, türelemmel dolgozták végig a gyerekek. Összességében elmondható, hogy a kisfilm közös érdem, mindenki profikat meghazudtoló módon dolgozott, és sajátjának érezte a mozit. Az elkészült alkotások pedig magukért beszélnek.

Mester Ákos, vezető előadó.

FOTÓK - FILM - WERK

Június 23-27. FILMSZEM --- KULCS

BESZÁMOLÓ

Az iskolai keretek között megtartott filmes szakkör sorozat után sor került az egy hetes táborra Gombolyagon. Hétfő délelőtt rövid utazás után 20 tanulóval és 2 kísérővel kíváncsian érkeztünk a helyszínre, hiszen eddig még sosem hallottunk erről a településről. Rögtön megtapasztaltuk, hogy ez a pici kis falucska a nyugalom szigete lesz számunkra egy héten keresztül. A bemutatkozások után, mindenki felderítette a terepet, megkaptuk az eligazítást, majd ebéd után „könnyed” másfél órás sétával strandolni mentünk a Szelidi-tóra. Másnap a reggeli után, elkezdődtek a filmes foglalkozások, melyek minden nap délelőtt és délután voltak. Balázs rendkívüli türelemmel és megértéssel fordult hozzájuk, ami szintén előrébb vitte a közös munkát. Szerdán végre, nagy izgalommal a kamerákat is kézbe vehették, és elkészültek az első filmek. Először ki kellett találni a történetet, majd a különböző helyszíneken „leforgatni”. Ezt követően megnézték, kielemezték a hibákat, hogy a következő feladatnál még ügyesebbek legyenek.  Ekkor már adott témára kellett dolgozni, a film címe: „A váratlan találkozás”. Igazán vicces, és ötletes alkotások születtek.  Csütörtökön a tárgyak keltek életre a „stop trükk” technikának köszönhetően. Pénteken riportot készítettek velünk, így ebbe a műfajba is belekóstolhattunk kicsit. A kötött foglalkozásokat szabad foglalkozások színesítették: sor került lovas kocsikázásra, tábortűzre, focibajnokságra, bújócskázásra, csocsózásra. És persze nem maradhatott el az esti foci VB nézés sem, ami a hatalmas kivetítőn külön élményt nyújtott a gyerekeknek. A pénteki ebéd után búcsúztunk, és élményekkel és új ismeretekkel gazdagon hazatértünk.

Köszönettel:

Majoros Anikó, igazgató-helyettes


SZAKMAI

A tábor az elmúlt negyedév során átadott elméleti ismeretek gyakorlati megalapozását szolgálta, készségszintű fejlesztést és kreatív energiák inspirálását a storytelling és vizualitás terén. Nem véletlenül viselte a „Láss, ne csak nézz!” címet. Az első napon átismételtük az órákon tanultak azon részét, ami a napi praktikumhoz kellett: storyboard, történetmesélés, vágási alapok, beállítások típusai. Mindezeket új filmbejátszások és példák árnyalták. A második napon a történetmesélés realizálásval foglalkoztunk: hívószavakat írtunk papírcetlikre (érzések, helyszín, személy, tárgy), és a találomra húzott cetliket a 4-5 fős csoportoknak kellett meseként, történetként feldolgozniuk – legyen eleje,  közepe, vége, a húzott szavak szerepeljenek be fő helyen, szerevződjön köréjük a sztori. A harmadik napon az állóképekben való történetmeséléssel foglalkoztunk: lineárisan kellett egy sztorit – amit előzetesen találtak ki szintén hívószavakra – fényképsorozatban megalkotniuk a megtanult beállítási lehetőségek széleskörű alkalmazásával (közeli, premierplán, totál, amerikai plán, stb) A negyedik napon a stoptrükk-technikával kellett már-már mozgóképet alkotniuk a tanulóknak: a stop-motion technika renegetg fényképet jelent ugyanabból a szögből és beállításból ekézstíve, csak a tárgyak változnak apránként (pl. ahogy a Lego-film vagy egy gyurmafilm felépül). Számos kreatív és érdekes alkotás született így: pl. poharak piramisba épülése vagy a körömlakkok harca. Az ötödik nap a kamerakezelésról és a filmes gondolkodás kiaknázásról szólt: úgynevezett „gépben vágásos” technikával kellett egy rövidfilmet elkészíteniük. Azaz számítógépes utómunka, vágási lehetőségek nélkül előre gondolkodva és okosan alkotva felvételeket készíteniük, amik történetté állnak össze a végén, és a kamera szalagján már lineáris sorrendbe rendeződnek. Így született meg pl. a cseresznyecsősz harca a kínai kisfiúk ellen, az Ellopott pénztárca a fodrászatban vagy a horror elemekkel telerakott a Helyi rendőr c. alkotás. Mindegyik nap személes visszajelzésekkel és kiértékeléssel zárult, valamint minden délben filmtörténeti fontosságú alkotásokat vetítettönk ebéd utáni kikapcoslódás céljából: pl. Indiana Jones, Hukkle. A gyerekek többsége felszabadult és alkotószellemű volt, proaktívan gondolkodtak, és tevékenységük örömöt szerzett nekik, hisz azonnal látták munkájuk eredményét, s picit igazi filmkészítőnek érezhették magukat.

SIMONYI BALÁZS, INSTRUKTOR

FOTÓK - FILM - WERK

 

Július 21-25. LÁSS, NE CSAK NÉZZ --- SZAKMÁR

BESZÁMOLÓ

Hétfőn délelőtt 20 felsős gyerekkel, 2 fiatallal és 2 felnőttel indult a buszunk Szakmárról, hogy a 8 km-re fekvő Gombolyagra vigyen bennünket. Nagy örömünkre szolgált, hogy ebbe a táborba végre olyan gyerekek is eljuthattak, akik anyagiak miatt a nyarakat rendszerint otthon unatkozva töltik. A tábor bejárata elé érve, mindannyian tágra nyílt szemmel csodáltuk ezt a kis „oázist” ami az elnéptelenedő falu végén a szemünk elé tárult. A táborvezető, Tamás kedvesen fogadott bennünket. A gyerekek szeme rögtön az udvari játékokra szegeződött, a mászókára, csúszdára, hintára és a hatalmas trambulinra. Véleményük hamar megfogalmazódott „Itt biztosan jól fogjuk érezni magunkat!”. Tamás ismertette a tábor szokásrendjét, a következő napok programjait, majd elfoglaltuk a szálláshelyünket. A finom ebéd után ki is próbálhatták a jobbnál-jobb játékokat. Már az első nap délutánján a bátrabbak medence partit tartottak. Késő délután az egyik helyi tanítványunk idegenvezetésével feltérképeztük Gombolyagot és környékét. Megnéztük a falura vigyázó feszületet, haranglábat, kopjafákat és az elhagyatott házakat, ahol a megmaradt bútorok és fényképek alapján szinte megelevenedett a régmúlt idő embereinek élete.  A következő napokban gazdag program várt ránk. Interjúk, filmvetítések, filmforgatás stb. Mester Ákos, a tábor szakmai vezetője, nagy türelemmel, hozzáértéssel vezette be diákjainkat a filmezés rejtelmeibe. Kollegának tekintette a tanítványainkat. Mindenkinek a véleményét meghallgatta, több lehetőséget is felvázolt és annak fényében az illetékes „új munkatársra” bízta a döntést.  Jó hangulatban, humorosan, mégis a megfelelő komolysággal zajlottak a forgatások. Mindenkinek jutott feladat, vagy a stáb tagjaként vagy szereplőként vett részt a „Kerekes bajnok” című kisfilmben. A komoly munka mellett jutott idő a kikapcsolódásra is. Egyik délután lovas kocsival földes úton elzötyögtünk Szelídre fürdeni. A hosszú úton jól „elültük” magunkat, de a tó vize felfrissített bennünket. Utolsó délután a Kerekes bajnok mellé csocsó-bajnokot kerestünk. A gyerekek saját kezűleg készítették az okleveleket, szervezték és bonyolították le a versenyt. Fergeteges hangulat alakult ki. Meglepetésünkre és örömünkre olyan kisfiú került ki győztesen, aki az iskolában kevés sikerhez jutott. A jó hangulatot az esti tábortűz és a disco még fokozta. Péntek délelőtt még Ákos a kisfilmünkön az utolsó simításokat végezte, addig mi gyalogtúrát tettünk Bakódra. Az ott látott állatok, a puszta lenyűgöző látványa ámulatba ejtette még a falusi gyerekeket is. Visszatérve, kicsit fáradtan, de annál nagyobb izgalommal vártuk kisfilmünk bemutató előadását. A premier osztatlan sikert aratott. A megható történet láttán Marika néninek még a könnye is kicsordult. Nagy segítségünkre volt Bartalis Katalin, a tábor gondnoka, akihez bármilyen problémával fordulhattunk. Nemcsak a kifogástalan étkeztetésünket, szállásunkat köszönhettük neki, hanem mint pedagógusra is számíthattunk. A táborban eltöltött néhány nap mindannyiunknak ízelítőt adott a filmszakmából. Meglepődve tapasztalhattuk, hogy mennyire bonyolult ez a munka, milyen sok ember együttműködését igényli. A közös tevékenység során a gyerekek új oldalukat is megmutatták, közelebb kerültek egymáshoz, új barátságok alakultak. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. Bizonyíték erre, hogy volt, aki családi nyaralást halasztott későbbre a tábor kedvéért, mások utólagosan az augusztusi turnusba is jelentkeznének. Elismerésünk a táborvezetők kitűnő munkájáért, a gyerekek nevében is mindent köszönünk! Üdvözlettel:

Hodován Lászlóné, Marosvári Gáborné, kísérő pedagógusok


SZAKMAI

A szakmári csoport táborában már a hajósi tapasztalatokat felhasználva fogadtuk a gyerekeket. A tábor elején, gyors felmérésként egy-egy interjút készítettem a gyerekekkel, ahol esélyt kaptak arra, hogy bemutatkozzanak, magukról meséljenek. A felvételek a hét során aztán feledésbe merültek, de a búcsúnapon levetítésre kerültek, és jól szórakoztak magukon a szereplők. Érdekes megfigyelés (korábbi táborok alkalmával szerzett tapasztalatok) hogy már a hét elejéhez képest érezni a felvételeken megszólaló gyerekek fejlődését. A tábor végére sokkal jobban megnyíltak a kamerának, ezt az általuk, velük készített kisfilm bizonyítja a legjobban. Itt három témakört adtunk meg nekik, beszéljenek magukról, beszéljenek a filmhez fűződő viszonyukról, és ismertessék, milyen elvárásokkal jöttek a táborba. Ugyancsak a tábor első napjaiban lehetőséget kaptak kis csoportokban, hogy egyszerű, „kamerában vágott” kis etűdöket készítsenek. Fontos, hogy ez még az elméleti oktatások, közös beszélgetések előtt történik. Itt saját vizuális élményeikre hagyatkozva készítettek mozit. Ezután kezdődött az a tömör kiselőadás sorozat, mely a narratív filmről, játékfilmes műfajokról, és a mozgóképi nyelv alapjairól szólt. Közös beszélgetések során megtapasztaltam a filmes fogyasztási szokásaikat, és ha tehettem, példákként általuk kedvelt, ismert filmjeiből idéztem. A Kerekes Bajnok című kisfilm érdekes vállalkozásnak bizonyult, a film ötlete és kivitelezése teljesen rájuk volt bízva, persze szakmai vezetéssel. A hajósi táborral ellentétben ennél az alkotásnál fontos volt a FŐSZEREPLŐ, és nem a homogén csoport, illetve sok mellékszereplőnek volt kiemelkedő feladata a történetmesélés során. A kész filmmel mindenki meg volt elégedve, a hét során ismertetett szakmai alapokat felhasználva dolgoztak a közös projekten. Sikerült továbbá azt is elérni, hogy kicsit két lábbal a földön maradjanak, s bár sok horror és akciófilm tervet is bemutattak a többieknek, sokszor maguktól rájöttek, hogy ez kivitelezhetetlen az adott eszközökkel, továbbá nem lenne olyan hiteles, mint egy velük, róluk foglalkozó sztori filmre vétele.

Mester Ákos, vezető előadó

FOTÓK - FILM - WERK

Szeptember 12-14. FILMSZEM --- SZAKMÁR 2. 

BESZÁMOLÓ

Vasárnap délelőtt 20 felső tagozatos tanuló és 2 felnőtt kísérő várta indulását a gombolyagi filmes táborba.  A különjárat gyorsan elvitt bennünket a táborhelyre. A gyerekek egy része már a júliusi táborozáson is részt  vett.  Ők a viszontlátás örömével érkeztek.  A többiek nagy várakozással néztek a programok elé. A tábor szervezői már boldogan üdvözöltek bennünket, érződött, hogy mennyire várták már a velünk való találkozást. A rövid üdvözlés és a házirend ismertetése után elfoglaltuk szálláshelyünket, s már siettünk is le, mert várt bennünket a finom ebéd.  Ebéd után megtekinthettük a júliusi tábor ”terméseit” és rácsodálkozhattunk a „Kerekes bajnok” c. kisfilm készítőinek munkájára. Mi, felnőttek magunk is meglepődtünk azon, hogy a diákjaink ilyen komolyan vették a tanulást, a filmezést. A munkán látszódott, hogy mindenki odatette magát, s kellő figyelemmel, odaadással vette ki részét a munkából. Igazán jóleső érzés volt látni a készítők arcán is az elégedettséget. A gyerekek mielőtt megkapták volna a szakmai vezetőtől az aktuális feladatot, néhány mintát láthattak trükkökből, kisfilmekből. Megbeszélték, hogy vajon az adott animációs film hogyan is készülhetett. Ezután csoportokba szervezkedtek a diákok és minden csoport megkapta a fényképezőgépét, amellyel a fényképsorozatot el tudta készíteni. Komoly megbeszélések folytak a választható témákkal kapcsolatban, s a döntés után következhetett a megvalósítás.  A gyerekek más-más helyszíneken készültek a nagy megmérettetésre. Vacsora után kikapcsolódásként egy nagyon érdekes játékot megtanulhattak a művészeti vezetőtől, aki még este 10 órakor is vállalta a játék vezetését. A következő nap az alkotás hevében telt el. Marika néni még a felnőttek szórakoztatását is vállalta. Különböző relaxációs gyakorlatokat mutatott számunkra. Egyébként pedig a gyerekek munkáját követtük nyomon és segédkeztünk a desszert gyártásában.  Tanulóink kicsit játszva, kicsit munkálkodva, estére befejezték a kisfilmhez szükséges képek fotózását. A művészeti vezetőkre várt, hogy az éjszaka folyamán végleges formájába öntsék az alkotásokat. Este a szokásos tábortűz és az elmaradhatatlan diszkó jelentett szórakozási lehetőséget. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a félénk, ügyetlennek gondolt gyerekek is milyen felszabadultan, bátran váltak a „parkett ördögeivé.” Az utolsó napon levetítésre kerültek az animációs filmek. Szenzációs alkotások, jó ötletek. Röviden ezzel jellemezhetjük őket.  Egy gyors játék, csomagolás és az ebéd után sajnos már meg is érkezett értünk az autóbusz. Még a felnőttek is nagyon nehezen, fájó szívvel tudtunk elszakadni a tábortól. Sajnáltuk, hogy nem mi voltunk azon szerencsések, akik az egy hetes táborban részt vehettünk. Nagyszerű embereket ismerhettünk meg, akik szaktudásukat igyekeztek úgy átadni a gyerekeknek, hogy az számukra is befogadható és érdekes legyen. Mindvégig nagyon kedvesen, igazi házigazda módjára kényeztettek mindenkit. Nagy öröm lenne számunkra, ha több hasonló táborban is részt vehetnének tanulóink. Köszönjük szépen a lehetőséget:  

Demsa Lilla Violetta, Szvétek Zsuzsanna, kísérőtanárok


SZAKMAI

A háromnapos tábor az elmúlt órákon átadott elméleti ismeretek gyakorlati megalapozását és kézműves felfrissítését szolgálta: egyfajta készségszintű fejlesztést és kreatív energiák inspirálását az egyszerű történetmesélés és vizualitás terén. A tábort vezérelve a könnyen elkészíthető, ezért otthon is folytatható technikák megismerése és elsajátítása volt. Azaz házilag is (tovább)gyártható és gonolható alkotások elkészítése. A hívószó pedig a stopptrükk volt, a technikához pedig számtalan példát mutattunk, ami megmozgatta a fantáziájukat. Pl. gyurmafilm, legófilm, használati tárgyak filmben szerepeltetése, ceruzarajz. Az első napon átismételtük az órákon tanultak azon részét, ami a napi praktikumhoz kellett: storyboard, történetmesélés, vidóklip-technikák, vizuális lehetőségek tárháza. Például: gyorsítás, lassítás, stop-motion, digitális utómunka. Fontos részét képezte az elméleti oktatásnak a hangkulisszák létrehozása: így a saját munkáikhoz is tudnak gyártani a diákok majd házilag hangkulisszát. Mindezeket új filmbejátszások és példák árnyalták hangmesterek, foley artistok módszereiből. Magunk is kísérleteztünk saját effektek létrehozásával olyan tárgyakkal, amiknek a létrehozandó hangokhoz semmi közük sincs, de az illúzóját megteremtik: lánccsörgés, cippzárlehúzás imitálása, fagyott saláta széttörése, kókuszdióval ügetés utánzása. A második és harmadik napon a történetmesélés realizálásval foglalkoztunk: szabad kezet kaptak a gyerekek stoptrükkös mozgóképek létrehozására. A stop-motion technika renegetg fényképet jelent ugyanabból a szögből és beállításból ekézstíve, csak a tárgyak változnak apránként. Számos kreatív és érdekes alkotás született így: pl. az Ellenállók, a Ragyogó Rubik-kocka, a Teleportáló cipők, A túlélő fiú, Az embertelen ruházat, az önálló életet élő Haj című alkotások. Mindegyik nap személyes visszajelzésekkel és kiértékeléssel zárult, valamint minden délben vizuáltörténeti fontosságú alkotásokat vetítettönk ebéd utáni kikapcsolódás céljából: pl. az OK GO együttes vagy Michel Gondry forradalmi klipjeit. A gyerekek többsége felszabadult és alkotószellemű volt, proaktívan gondolkodtak, és tevékenységük örömöt szerzett nekik, hisz azonnal látták munkájuk eredményét, s picit igazi filmkészítőnek érezhették magukat.

INSTRUKTOR: SIMONYI BALÁZS

FOTÓK - FILM - WERK