KERÉKPÁR SZABÁLYOK

Jön a tavasz, rengetegen veszik elő a biciklijüket és vágnak neki a környék felfedezésének. A kerékpárok használatának azonban nagyon szigorú szabályai vannak és bizony meg is büntetnek, ha megszegjük a szabályokat. Leggyakrabban az irányváltoztatásra vonatkozó szabályokat szegik meg a bringások illetve amennyiben hiányos a jármű kivilágítása, melynek az alábbi felsorolásból láthatóan egészen komoly követelményei vannak. Egyszer Gombolyagról hazafelé azért büntették meg az egyik ismerősömet, mert papucsban tekert, ami veszélyes üzem. A legkisebb helyszíni bírság 5, a legnagyobb 50 ezer forint, de, ha fél éven belül kétszer büntetnek meg, azaz visszaesőként szabálysértést követünk el, esetleges bírósági jogorvoslat esetén pedig a bírság, akár elérheti a 300 ezer forintot is. A KRESZ alapján a kötelező felszereléseknek meg kell lenni a kerékpáron, ezek pedig a következők:
1. könnyen kezelhető, megbízható kormány (???) (gyorsteszt: forgatható?)
2. 2 egymástól független fékrendszer, mely száraz és nedves időben is megbízható
3. csak csengő hangot adó jelzőberendezés (milyet adhat még? röfög? áriázik?)
4. elöl fehér vagy kadmiumsárga fényszóró, legalább 150 méterre világító helyzetjelző ("elnézést, ha jól látom ez csak 147 méteres")
5. hátra piros fényt adó, legalább 150 méterről látható helyzetjelző lámpa
6. elöl fehér, hátul piros fényvisszaverő háromszög 1-1 darab, vagy akár 2 db hátul, szimmetrikus elhelyezéssel
7. legalább az első keréken, legalább 2db küllőprizma mindkét oldalra működő fényvisszaverővel
8. az első fehér vagy kadmiumsárga és a hátsó lámpa a biciklit hajtó emberen is lehet (kérdezzétek meg az első szembe jövő bringást: elnézést kadmiumsárga küllőprizmával hányadán állunk?)
9. fényvisszaverő mellény viselete kötelező, ha lakott területen kívül úttesten, leállósávon közlekedik
TERJESSZÉTEK, hogy minél többen tudjanak erről! --- szólított fel bennünket az én házam vagy az én hazám elnevezésű portál, melynek a fejlécében található fordított olasz zászló sem vitt bennünket közelebb a megfejtéshez, de köszönjük!