MTÜ NTAK VIZA MIVA?
Szép szavak? Azt hiszem a hétköznapi halandónak csupán betűk egymás után és megmondom őszintén a nagyjából 2 éve kezdődött Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felbukkanása óta több ízben mi is csak tágra nyílt szemmel emlegettük a felejthetetlen klasszikust, miszerint: És Jézus szóla hozzájuk: "Mondjátok, ki vagyok én néktek?" És ők felelék: "Te vagy létünk alapjának eszkatológiai manifesztációja, a kerigma, amiben interperszonális kapcsolataink legvégső értelme tárul fel előttünk." És Jézus szóla: "Miiiii???"
Na jó, de félretéve a tréfarépát, térjünk a lényegre, ami ráadásul nem is annyira vicces. Találkoztam olyan balatoni nyugdíjassal, aki szomorúan mesélte, hogy egész életében kiadták a ház végében lévő nyári konyhát, amihez egy vendégszoba is tartozik, de a Turisztikai Ügynökség megjelenésével ennek vége, mert sajnos nem tudja megoldani az ingyenes vendégem alkalmazás kitöltését! Sőt, a gyerekeket és unokákat is megkérte, de ők sem tudják! De a szomszéd még eddig sem jutott, mert nála meg nincs internet, akkor pedig ki van csukva. Ezek szerint az egész országban mindenkinek kötelező az internet? Vagyis annak, aki befogad egy vándort, annak mindenképpen! És ez biztos?
Mintha Monthy Python jelenetben: „A nevét kérem! // Pamela. // Biztos? // Persze, hogy biztos! // Értem, köszönöm, tehát Pamela Biztos. // Nem! Nem! Jones! // Jones Biztos? // Nem! Pamela Jones!”
Aztán akinek sikerült, az sem dőlhet hátra, mert folyamatos a fejl(v)esztés és hát eleinte még „csak” arról volt szó, hogy valamennyi táborozót születési adataival és lakcímével, elérhetőségével vezessük fel az interneten található fiókunkba, de jövőre már a személyi azonosító okmányát is be kell szkennelni és feltölteni a rendszerbe! Tehát most már azt is feltételezzük, hogy mindenkinek van ilyen gépezete, simán le tudja fotózni, aztán mentse át a gépére és utána töltse fel? Valószínűleg még többen fogják feladni a küzdelmet és természetesen nem szeretnénk a fejlődés útjába állni, csupán egy kérdésünk lenne: Hogyan lehet általánosítani ezeket a szabályokat, hogy a Hotel Mentholtól a Falu végén kurta kocsmáig mindenkire ugyanazok a követelmények vonatkozzanak? Javasolt lenne egy újratervezés és ez biztos! Azt hiszem. Szerintem.
ui: lapzárta után érkezett a könnyítés, melynek feltétele csupán egy video hívás vagy egy digitális kép:
„Vendég jelenléte nélküli adatrögzítés: Tájékoztatjuk, hogy a szálláshely-szolgáltató a szálláshelykezelő szoftvere segítségével lehetőséget biztosíthat a vendége számára, hogy a törvényben előírt személyes adatait okmányáról távolról, digitálisan, okmányolvasás útján, saját maga olvassa be. A vendég által megadott adatok ellenőrzése − a VIZA rendszerbe való továbbítást megelőzően – továbbra is a szálláshely-szolgáltató felelőssége. Ezért a távoli okmányolvasás során megadott adatok tekintetében, legkésőbb a vendég érkezésekor, a szálláshely-szolgáltatónak meg kell győződnie a személy azonosságáról, és az előzetesen rögzített adatok valódiságáról. Az ellenőrzés megtörténhet a vendég érkezése előtt is, akár egy videóhívás, akár az egyezőséget bizonyító digitális kép útján.”