Egy kedves táborozó (avagy Tá-Borozó) vendégünk beszámolója, miszerint hatalmába kerítette a hely szelleme:

„Gombolyag (vagy Gömbölyeg) nevét a Magyar Tudományos Akadémia első alföldi kihelyezett ülésén özvegy Gróf Gombolyagi Tiborné adta, mikor a mellette jobb felől utazó sógora idősebb Kíváncsi Károly és balján ülő lánya, Gombolyagi Aurélia egyszerre feltett kérdésére: "Vajon milyen település eme falu?" és "Mi készül a rokkán abból a furcsa anyagból?" válaszolva a "Gombolyag" szót Károly a saját kérdésére adott válasznak értette...

SZÍV-LÉLEK ÉLETMÓDIVATOS 2018

Egy kedves táborozó (avagy Tá-Borozó) vendégünk beszámolója, miszerint hatalmába kerítette a hely szelleme:

„Gombolyag (vagy Gömbölyeg) nevét a Magyar Tudományos Akadémia első alföldi kihelyezett ülésén özvegy Gróf Gombolyagi Tiborné adta, mikor a mellette jobb felől utazó sógora idősebb Kíváncsi Károly és balján ülő lánya, Gombolyagi Aurélia egyszerre feltett kérdésére: "Vajon milyen település eme falu?" és "Mi készül a rokkán abból a furcsa anyagból?" válaszolva a "Gombolyag" szót Károly a saját kérdésére adott válasznak értette. (Hasonló félreértések több magyar település esetében is nagy jelentőséggel bírtak: Pl. Bivalyb*sznád, Szeged.

Nevezetességei: Buszmegálló: Gomolyagra érkezve jobb kéz felől találjuk a buszmegállót, mely hétköznapokon három (3) menetrend szerinti járat megállóhelye. Szombat, vasárnap és más szabad és ünnepnapokon nem érdemes itt várakozni (hacsak nem az árnyék miatt). 2015-ben ide tervezik a Kalocsa-Paks metró egyik megállóját.

Ledőlt kéményű ház: a helyiek minden ide érkezőnek azt mondják: "a múlt heti vihar tetemes károkat okozott a falunkban". Erről a mondatról már a múlt századból is fennmaradtak feljegyzések…

Harangláb: ez jelzi a közeljövőben megépítendő templom (katedrális) helyét. Egyesek szerint csak egy villanypóznára akasztott kolomp, de ez nem valószínű, hiszen ki látott már olyat, hogy egy szarvasmarha, egy 5 méter magas póznára akasztana valamit, különösképpen pedig egy kolompot.

Biliárd asztal: a falu végén található legutolsó ház földszintjén igen érdekes ritkaság tekinthető meg: Bizonyára ez a világ egyetlen olyan többfunkciós biliárd asztal, mely helyben készült halászlé, borjú-pörkölt és őzsült (nem ő-zs-ü-l-t, hanem Őz-sült) felszolgálására gyakorta használtatik.

Gyógyvíz: az itteni víz sajátos illattal rendelkezik, ezért a helyiek az gyógyvízként emlegetik, bár ők maguk sem fürdésre sem ivásra nem alkalmazzák.

Egyéb nevezetességek: az iskola, polgármesteri hivatal és a kocsma (Gondűző) illetve ezek helye cukorrépával és egyéb hasonló haszonnövényekkel bevetve.

Lakosság: Gyakorlatilag nem lakik itt senki, kivétel a polgármestert, aki 4 évente, mint rendes szavazó önmagát újraválasztja.

Állatvilág: 5 tehén, 4 ló és egy 3 lábú teknős és 20-25 kecske színesíti a környék faunáját. Rossz nyelvek szerint a faluban giliszta nevelde is működik, mely Francia export piacra termel. Az itteni biomassza jelentős részét viszont a "Szúnyog" alkotja, melyek a faluba látogató turisták szájába is előszeretettel belerepülnek.

Tájszavak: igen érdekes az alföldi ízes tájszólás, mely jövevényszavai: Potkány, Tucsok.

Környékbeli nevezetességek: nem messzire található a szintén illatos (?) Szelidi-tó, melybe tavaly belefulladt egy oroszlán szelidítő. Az közvetlen vízparti Szittyó-téren alkoholos italok is fogyaszthatóak. Kiszolgálás viszont kizárólag 10:00 (tíz óra nulla-nulla) után. 9:57-kor az egyébként vendégszeretetükről ismert Szittya-tériek a világ minden kincséért sem hajlandóak senkit sem kiszolgálni. Más nevezetesség nincsen.”

Üdvözlettel / Best regards / Mit freundlichen Grüßen: Pelejtei Áron

SZÍV-LÉLEK 2018 – 2.

Abban a szerencsében volt részem, hogy idén júniusban is részese lehettem a szív lélek tábornak. Boldogan tértem vissza, és alig vártam, hogy egy hétig újra együtt lehessünk a régi ismerősökkel. Nem is gondoltam, hogy idén is sok rendkívüli emberrel fogok megismerkedni.

Ahogy tavaly úgy az idén is nagyon-nagyon jól éreztem magam. Egy nagyon megterhelő időszakon mentem keresztül, de Gombolyagon ismét lehetőségem volt felfrissülni testben és lélekben egyaránt. A programok, az előadások nagyon színvonalasak voltak, sok új ismerettel lettem gazdagabb. Köszönet a szervezőknek és az előadóknak. Az idei tábor ismét nem az a hely volt ahol az ember a fölösleges kilóitól megszabadul,.Sőt! Sok finomságot kaptunk. Volt olyan étel, amiről azelőtt nem is tudtam, hogy létezik. A tábor óta már többször is elkészítettem,és a család egyik kedvence lett.( sárgarépakrém) Nem is szaporítom tovább a szót,egyszerűen szuper volt minden és mindenki. Köszönök mindent. Hálás vagyok Marikának. aki mindig észrevette, ha valakinek egy ölelésre, egy kedves szóra vagy egy mosolyra volt szüksége ahhoz, hogy boldog legyen a napja.

A napok Etus viccelődéseitől és finomságaitól még színesebbek lettek. Köszönet illeti Károlyt és Jánost akik azon munkálkodtak Marika mellett, hogy valóban testileg-lelkileg megújulva térjünk haza. Sok érdekességet halhattunk Zsuzsitól, aki a gyógynövények jótékony hatásairól beszélt. Köszönöm Natasának a reggeli felfrissülést, és azt hogy megmutatta a mandala festés lehetőségének sokszínűségét. És köszönöm, köszönöm mindenkinek, hogy együtt lehettem veletek. Remélem, jövőre ismét találkozhatunk. Szilvásiné Lieber Mónika

SZÍV-LÉLEK 2018 – 3.

Szia Marika! Klassz volt ismét a táborban! Te fáradhatatlan vagy... csodálom az derűt és erőt, amivel minden nap végig dolgozol, ott vagy velünk, hogy nekünk táborlakóknak jó legyen :-) További szép napokat kívánok Neked és Etának is! Vigyázzatok egymásra!

Puszi: Janusch Móni

Bővebben: Gombolyag, 2018 június dereka.

Idén harmadik alkalommal jöttem a gombolyagi „Szív-Lélek” táborba. Mivel az előző években is csodálatosan éreztem magam ezen a helyen, ezért most is nagyon vártam az ideutazást, az itt eltöltendő időt. Nem csalódtam! Szuper társaság, tartalmas, szívet-lelket feltöltő programok vártak. A közösségi tereket, a szállást szeretem. Kedvemre való a természet közeliség, az egyszerű, nomád életmód. Reggel, délben és este is ízletes ételek kerültek az asztalra. Nagy kedvencem az étkezésekre hívó kolomp hangja. Nap közben gyümölcsöt eszegethettem, és a tábor kis konyhakertjéből frissen szedett zöldségekből készült ételeket készíthettem, készítettünk együtt mindannyiunk örömére. Vendéglátónk, és egyben táborvezetőnk Marika, mindig meglepett valamilyen étel, ital különlegességgel. Személy szerint én a teáit ittam nagy előszeretettel. Kék, zöld, sárga, piros, barna színűkkel, s különleges ízükkel a gyógyhatású teák kínálták magukat.

A tábori programok, a szervezett előadások, terv szerint alakultak. Amit különös módon szeretek Gombolyagon az, hogy kedvemre visszafordulhatok a természethez, Hallani lehet a közeli kistó békáinak kuruttyolását, a fűben pihenő tücskök ciripelését, a bogarak neszezését, a madarak hajnali énekét, s távolban a szorgalmasan dolgozó traktorok duruzsolását, ami méhraj döngicséléséhez hasonlatos. A gólyák közvetlen a fejünk felett repülnek el, és szállnak le a szomszédos focipálya füvére, hogy ott kedvükre bogarásszanak. A fácánok rikoltása töri meg itt-ott a hajnali, avagy a késő délutáni csendet. Sétálni lehet a napraforgó, zab, táblák mentén is, akár hosszú kilométereken át. Mikor besötétedik, és tiszta az égbolt, milliónyi ragyogó csillag tűnik elő. Kupolaként borul a csendes táj fölé. A szúnyogok rendületlen támadása akadályoz meg csupán, hogy ne pirkadatig üljek kint az udvaron és bámuljam az eget.

Régi kedves ismerősökkel, és új emberekkel találkoztam. Közös beszélgetések, együtt töltött minőségi idő segítette azt, hogy megkedveljük egymást, és barátként köszönhettünk el egymástól az egy hetes ittlétünk végén. A pihenni, és testi-lelki feltöltődésre vágyó ember paradicsoma ez a vidék itt Gombolyagon.

Janusch Bubrovszky Mónika, 2018 06 18-23